Wednesday, April 5, 2017

Yogyakarta (Jogja) Part 1 - Feb 2017





Hai.

As usual lah, beli tiket masa AirAsia buat free seat promo so dapat lah harga murah, RM60 return. Tapi sebab beli asing-asing, harga dorang semua pon lain, ada yang dapat RM60, Rm120. Ada sorang kawan last minute nak ikut so tiket dia RM300++. Kami pergi dalam 5 hari 4 malam. Sebab kitorang travel dalam group, so memasing ada peranan memasing. Book hotel, book transport/supir, buat itinerary, survey tempat etc etc. Untuk hotel, kitorang pilih stay kat dorm je nak save budget punya pasal. Kitorang dok Bunkbed Bed&Breakfast dgn Edu Hostel. Book dari Booking.Com. Untuk transport, kitorang awal-awal dah book supir sorang ni sebab baca review majoriti kata servis bagus, tapi dalam few weeks sebelum kami pergi tu tetiba muncul satu kes pasal supir ni, famous lah kat group BBM tu kejap. So kitorang terus tukar supir, alhamdulillah dapat yang okay, rate pon kami rasa ok berbaloi. Kami book van Luxio 7-seater. Selesa lah untuk kami berenam. Van pon agak baru jugak lah, bulan 9 tahun lepas baru beli. 

Sunrise KLIA2

Day 1.

Kami bertolak 27 Feb, so aku and Wani gerak dari JB 26hb pukul 10 pm. sampai TBS pukul 2 am, pastu 3.30 am macam tu naik bas ke KLIA2 dengan Jetbus. Sampai airport pukul 4 lebih, dok surau kejap tunggu Subuh. Lepas subuh terus naik atas kt Pelepasan, sempat lah breakfast kat KFC dulu. Time ni perut dah rasa tak selesa sebab masuk angin. Sebab tengah-tengah malam dok luar (bukan indoor), memang akan mudah je masuk angin. Untuk hari pertama, takde buat apa pon sebab flight kami pecah 2 group: 2 orang flight pagi (patutnya bertiga, Shaf lagi sorang tapi Shaf tak dapat join so jadi lah weols berdua je), 4 orang flight petang. Flight aku pukul 9.00 am dengan Apis, flight Wani pukul 3 pm dengan Sari, Yani dgn Nad. 

Kitorang sampai dalam tengahari tu terus ambik teksi ke Bunkbed B&B sebab tak sanggup nak tunggu sampai petang. Supir akan datang pick up kat airport pukul 5 pm sebab tunggu semua dah sampai. Kami ambik je teksi airport bayar dalam Rp 150 000-kereta Avanza. 


Kitorang terus check in untuk semua sekali. Dok 6-bed female dorm, Apis dok sensorang kat male dorm. Bilik okay je, tapi toilet kurang bersih. Wifi laju. Lepas dah settle check in, rehat kejap pastu rasa lapor gle dah. Ajak Apis gi cari makan. Nasib baik tingkat bawah ada kedai makan so makan situ je, sebab dah malas nak pergi tempat lain. Penat kot. 

Tengok harga cam ohh murah makanan sini, sekali dapat apesal ikan/ayam ni kecik benor. kahkah.
tapi okay je, sambal tu pedassss gila tapi memang sedap. 
Lepas makan masuk bilik mandi tidor, dah seharian tak tidur kot. Dalam bas JB-KL tu tak boleh tidur langsung. So sementara tunggu dorang sampai tu boleh lah rehat dulu.

Flight untuk group petang delay, sepatutnya dorang landed pukul 4.50 pm macam tu tapi sekali 6 lebih baru landed. Aku dah risau mana dorang tak sampai-sampai lagi ni. Nak contact tak dapat dah. Dekat pukul 8 la kot dorang sampai dorm, pastu sekali dengan supir kitorang discuss itenerary kitorang. Mana nak pergi semua, so supir akan tenggok sesuai ke tak. Itenerary tu aku buat dan supir kata semua ok, takde perlu ubah pon. Cuma masa tu, kitorang belum betul-betul decide nak pergi Borobudur saje atau nak pergi dua-dua Borobudur+Prambanan. Last-last kitorang pilih pergi dua-dua, beli combine tickeet terus untuk lebih jimat. Supir kitorang Mas Eko dari JogjaAdventure. 




Itinerary yang aku buat based on perbincangan bersama. 
Memang follow yang ni je. 

Lepas dah settle bincang itenerary, Mas Eko tanya nak pergi mana malam tu. Kami plan nak keluar sendiri je malam tu sebab pakej kitorang untuk hari tu cuma airport pick up shj, tour start esok. Tapi Mas Eko cakap boleh je dia hantarkan kalau kitorang nak pergi mana-mana malam tu. So kitorang pergi Alun-alun Kidul pastu dinner di Ayam Penyet Surabaya. 

Naik kereta berhias. Harga differ ikut jenis kereta. Yang ni harga Rp50k, boleh 6 orang masuk sekali. 

Ronda untuk satu pusingan je. Kalau nak pusing lagi kena tambah lah. 
Lepas alun-alun ni dinner lepas tu balik bilik. 

End of day 1.

Expenses untuk hari pertama

Teksi : Rp75 000
Lunch: Rp24 500
Dinner: Rp32 800
Alun-Alun: Rp8 400

Total: Rp73 200. 


Day 2.

Untuk hari kedua, aktiviti kami adalah sunrise Puthuk Setumbu, Borobudur dengan Prambanan. Kitorang gerak pukul 3 am sebab boleh tahan jauh lah nak ke puthuk setumbu tu. Nak gerak pukul 3 am, tapi masing-masing belum pukul 2 am dah bangun. Siap-siap semua tepat 3.00 am bertolak. Dalam pukul 4 lebih tu kitorang singgah masjid untuk solat Subuh. Masa sampai masjid tu belum masuk waktu lagi, so tunggu je lah kejap. Locals kat sini semua peramah, kitorang masuk masjid je ada sorang nenek ni terus hulur tangan salam. Tanya dari mana semua. Lain yang baru sampai pon, masuk masjid salam dengan semua. Lepas tu masuk waktu berjemaah sama then kitorang terus gerak naik ke puthuk setumbu.  

Tiket masuk Rp30k sorang. 
Nak ke puncak puthuk setumbu ni boleh tahan lah kena mendaki sikit. Pagi-pagi buta nak kena hiking, tercungap-cungap iols. Pastu kat sini lah habis kasut kotor. Dah lah kasut tapak putih, so memang akan nampak kotor. 

Sunrise kat sini bagi aku tak best sangat. Cuaca tak okay kot masa tu. Matahari macam malu-malu je nak keluar. 
Dari sini sebenarnya boleh nampak Borobudur tapi kecik je lah. 
Gereja ayam pon boleh nampak. Lokasi AADC katanya. Iols tak tengok pon cite tu. 

Bila dah cerah tu, kitorang pergi ambik gambar kat photo spot ni. Free je. Sebenarnya cantik view dari sini boleh nampak sawah padi kat bawah tu. Tapi cuaca time tu tak berapa ok, so agak terlindung lah. Beratur boleh tahan panjang lah kt sini. Free je nak ambik gambar kat sini, tapi kena cepat-cepat lah kan sian orang lain tunggu ramai. 

Mas Eko tanya nak ke Gereja Ayam tak. 
Kalau nak ke Gereja Ayam, kena hiking lagi dari puthuk setumbu ni. Kena hiking sikit ni pon aku dah tercungap-cungap, so memang dah tak sanggup ler nak kena hiking lagi. 
Bila semua tak nak ke gereja ayam, kitorang turun untuk ke tempat seterusnya;
Borobudur. 


Dalam pukul 8 am kitorang gerak ke Borobudur. Sebelum masuk kitorang breakfast dulu kat area luar. Lepas breakfast beli tiket. Kami beli combine ticket Borobudur + Prambanan. Harga combine ticket USD 36 (bayar in Rp). Tapi untuk student bayar separuh harga je USD18 (Rp 208 000). Tapi syaratnya kena tunjukkan kad matrik kita, dorang akan check dulu betul-betul valid ke tak. So kitorang 3 harga student, lagi 3 yang dah bekerja tu standard price. Borobudur and Prambanan ni Unesco World Heritage site, sebab tu lah harga dia mahal cket. Harga untuk local kalau tak silap Rp30k je kot. Tapi jangan lah pulak menipu kata kita ni local ye. 



Dari pintu masuk ke candi nya boleh tahan jauh lah. 


 Excited jugak lah bila dah sampai sini, selama ni tengok gambar je kan. 


Kalau nak pergi Borobudur/Prambanan better pergi pagi-pagi. Orang tak ramai sangat masa tu, pastu nak jalan takde lah panas sangat. 



Time ni dah penat, malas nak jalan dah. Lepak sambil tunggu orang lain habis bergambar. 



 Kitorang spent kat sini lebih kurang 4 jam. Lepas keluar dari kawasan candi tu akan ada pasar-pasar jual souvenir. Boleh beli kat situ, harga ok lah boleh tawar. 

Then kitorang ke Prambanan. Jauh kot Borobudur ke Prambanan ni, dekat 2 jam kot. 

Group photo

Kat sini panas gila aih, sebab tu iols pakai sunglasses. 
Muka terus kena sunburn kat sini




 

Kat sini tak lama sangat kot. So kitorang gerak balik, singgah dinner dulu pastu baru balik bilik. 
Malam tu kitorang keluar cari convenience store, beli roti beli air. 
Hari kedua ni aku and wani sakit perut masuk angin lagi, hadoi. 

Expenses day-2

Puthuk Setumbu : Rp 30 000
Breakfast : Rp 13 000
Borobudur + Prambanan : Rp 208 000
Market Borobudur : Rp25 000
Dinner : Rp51 200
Indo Maret : Rp18 000

Total : Rp 345 200


Okay, till next post. 

No comments: